Broneerimine

Kas patse saab?

Seda küsimust küsitakse minult päris tihti. Mida sina, lugeja, sellisele küsimusele vastaksid? 🙂

Et mitte raisata sinu ja minu aega, selleks mõtle läbi mõned olulisemad asjad, enne kui mulle kirjutad ja täpsusta oma patsisoovi selgesõnalisemalt. Ma küsin neid asju sinult nagunii, sest vastuste järgi saan esiteks sinu soovi selgemalt piiritleda ja teiseks oskan paremini hinnata tööle kuluvat aega. Kuna ma teen ka muid asju peale patside, siis minu aeg on limiteeritud ja patside tegemiseks saan pakkuda vaid teatud kuupäevi ning mõnikord peab mitu nädalat ootama. Suuremate ja kauem kestvate tööde jaoks pean võtma täiesti vaba päeva ja neid peab paraku üsna pikalt ette planeerima. Nädalavahetustel ma enamasti patse ei tee, sest puhkamiseks ja perega olemiseks peab ka aega võtma. Kui sa soovid eksklusiivse teenuse ja minu aja eest aga rohkem tasuda, siis vahetevahel saan teha ka nädalavahetusel erandi.

Niisiis, palun mõtle alljärgnevatele küsimustele ja seejärel kirjuta mulle e-kiri aadressil maalijah(AT)gmail.com:

  1. Mis sorti patse sa tahad? Hinnakirja rubriigis on valikus väga palju erinevaid patse: rastapatsid, punupatsid, afropatsid, festivalipatsid jne, nii et palun täpsusta oma soovi kohe esimeses kirjas.
  2. Millised on sinu juuksed? Saada mulle pilt oma juustest, kindlasti külgvaade ja tagantvaade, et ma näeksin juuste pikkust. Ära kanna pildistamise ajal mütsi, kõrvaklappe, või muid juukseid varjavaid elemente. Tundub loogiline soov, aga vahel vist siiski mitte, sest klappidega pilte ikka jätkuvalt saadetakse. Pildile lisaks võiksid kirjeldada ka oma juuste struktuuri, kas need on pigem tugevad ja paksud või pehmed ja lendlevamad. Tugevamatesse juustesse näiteks rastapatside tegemine võtab pisut kauem aega. Kui sul on küljed ja/või kukal paljaks aetud, siis tee pilt tagantvaates, nii et juuksed on üles tõstetud, et ma näeksin ka lõikejoont ja pea kuju.
  3. Millistena sa oma patse ette kujutad? Otsi mulle saatmiseks internetist mõni illustreeriv pilt. Aga pane tähele – kui sul ei ole endal tihedalt krussis juukseid, siis ära esita pilti, kus modellil on afrojuuksed, vaid ikka sinuga sarnased juuksed. Kahjuks ei ole ma võlur, et sirgetest juustest samasugused rastapatsid välja oskan võluda. Nende paksus küll, aga see, kuidas patsid peas hoiavad, see on ikka väga erinev. Töö tuleb ikka tellija materjalist. Afropatside puhul võin ehk teha erandi, sest need on enamaltjaolt siiski lisamaterjalist tehtud, kuigi sirged juuksed seal patsis käituvad siiski krussis juustest erinevalt.
  4. Kas sinu juuksed on piisavalt pikad patside tegemiseks? Kui sa näiteks tahad kohe pikki rastapatse, siis kas su oma juuste pikkus seda võimaldab? Ja mõtle, miks sul on kohe vaja pikki patse. Juuksed võiksid rastade tegemiseks olla vähemalt 10 cm pikad.
  5. Kas ja miks sa soovid pikendusi? Esmalt mõtle, miks sa neid üldse tahaksid ja seejärel mõtle, mis materjalist sa neid tahaksid ja kust sa neid ostaksid, tee ise see suur kodutöö ära. Minul kodustuudios juuksematerjali ladu ei ole, nii et kui soovid patsipikendusi, siis peavad need sul endal olemas olema. Inimjuustest materjal jääb rastapatsis hoidma sinu juuksele sarnaselt, aga kunstmaterjal kulub paraku teistmoodi ja mõne kuu möödudes on kaugelt näha, et sul on pikendused oma juustest patside otsas. Teine asi, mida pikenduste puhul silmas pidada on nende kaal. Kui sul endal on lühikesed juuksed ja sa tahad kolm või rohkem korda pikkust juurde, siis mõtle, kas su peanahk selle üldse välja kannatab või kas sa oled valmis katsetama. Olen näinud mitmeid juhtumeid, kus peanahk muutub suure raskuse lisamisel üsna ruttu punniliseks või hakkab ketendama jne. Raskus ikkagi kisub juuksejuuri ja pidev tirimine teeb peanahale haiget. Kunstlik lisamaterjal võib ka allergiat tekitada, selle pead kindlasti kodus enne järel katsetama.
  6. Kui pikaks ajaks sa patse soovid? Kas ainult suveks? Ehk tasub siis rastade asemel teha näiteks punupatsid? Või kümneks aastaks? Siis ehk afropatside asemel hoopis rastapatsid, mis aja jooksul ise kasvavad ja muutuvad aina tugevamaks ja tihkemaks ja ilusamaks? Küsi endalt ka, kui kaua sa jaksad toolil istuda ja oodata, kuni sulle patsid pähe tehakse. Peatäis rastapatse  või afropatse võtab aega kogu tavapärase tööpäeva. Rastapatsid lähevad ajaga ainult tugevamaks, sest lukustuvad juuksed muudavad need tihkemaks, aga afropatsid seevastu lähevad aja möödudes karvasemaks ja nende hooldamiseks või kauem peas hoidmiseks tuleb need lihtsalt ümber punuda, muidu hakkab juure pealt edasi kasvama juba rastapats.
  7. Kas sa saaksid tulla terveks päevaks stuudiosse ja istuda kogu päeva toolis? Stuudio asub Tallinnas Pirita jõe ääres Lasnamäel. Väga erandlikul juhul olen nõus ka kuskile kohale sõitma, kui minu lisaaeg ja kulutused eraldi kompenseeritakse. Mõtle, kas sinu töö, kool ja eraelu võimaldavad patside tegemiseks vaba päeva töönädala jooksul või mitut vaba tundi patside hooldamiseks, kui need sul juba peas on. Kuna patsitegemine ei ole minu põhitöö, siis ajad, mida patsihooldusteks ja -tegemisteks pakkuda saan, on nii nagu on ja praegu ei saa ma selles osas väga paindlik olla.
  8. Kas sa oled valmis oma patse ka hooldama? Afropatside ja cornrow’de puhul on hoolduseks sisuliselt ainus hea võimalus need ümber punuda. Rastapatsid võib jätta ka hooldamata, aga kui ikka nendega üldse midagi ei tee, siis võib asi viia selleni, et sul on peas üks hiiglasuur koprasaba moodi lame patsilatakas. Millegipärast inimesed arvavad, et rastapatse ei pea pesema ega nendega üldse midagi tegema. Kui sa soovid, et su patsid oleksid ilusad sirged ja mitte väga karvased, siis peab ikka ise kodus kindlasti nende kasvamisele igapäevaselt kaasa aitama ning lisaks tasub käia professionaali juures neid hooldamas. Kui tihti ja kelle juures, see on sinu oma valik, aga kindlasti aitab just korralik hooldamine kaasa kaunite patside kasvamisele.